Cele mai cunoscute sisteme de operare

În zilele noastre numărul computerelor, computerul fiind un aparat/dispozitiv programabil care primeşte o serie de instrucţiuni şi pe baza acelor instrucţiuni efectuează anumite comenzi, utilizate în diverse domenii creşte şi odată cu acest fapt creşte şi numărul de sisteme de operare existente pentru acestea.
Primul lucru pe care vom incerca să îl clarificăm în acest referat este definiţia unui sistem de operare. Un sistem de operare reprezintă un ansamblu de programe care asigură utilizarea eficientă a resurselor hardware, care reprezintă partea fizică a unui computer, şi software, care reprezintă partea mentală a unui computer. Un program reprezintă un set de instrucţiuni prin care se comunică unui calculator cum să efectueze un set de operaţii. Printre cele mai cunoscute sisteme de operare se numără: DOS, Windows, Linux, MAC OS. 

MS_DOS
MS-DOS (prescurtat de la Microsoft Disk Operating System) este un sistem de operare comercializat de Microsoft. El a fost cel mai utilizat sistem de operare din familia DOS şi a dominat sistemele de operare pentru PC în anii 1980. El a fost bazat pe familia de microprocesoare Intel 8086, in special pe IBM PC şi compatibil. El a fost gradual înlocuit de siseme de operarte care oferă interfaţă grafică, în special diverse generaţii ale sistemului de operare Microsoft Windows. El a fost original cunoscut ca QDOS (Quick and Dirty Operating System) şi 86-DOS. MS-DOS a fost iniţial lansat în 1981 şi are opt versiuni majore lansate înainte ca Microsoft să oprească dezvoltarea în 2000. El era un produs cheie pentru creşrerea Microsoft datorită diverselor limbaje de programare pe care compania le crea pentru firmele dezvoltatoare de software, furniza venituri importante companiei şi resurse de comercializare. El a fost sistemul de operare pe care se bazau primele versiuni de Windows executate ca o interfaţă grafică.

Windows
Microsoft Windows este numele unei serii de sistem de operare (în engleză Operating System sau OS) create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piaţa de calculatoare mici, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piaţă mai înainte de către compania Apple Computers, astăzi numită Apple Inc  .La conferinţa IDC Directions din 2004, vicepreşidentele IDC Avneesh Saxena a constatat că Windows deţine aproximativ 90 % din piaţa de sisteme de operare.
Versiunea cea mai nouă de Windows pentru staţii de lucru existentă pe piaţă este Windows 7, cu mai multe ediţii (subvariante), pusă în vânzare în octombrie 2009.
Versiunea curentă de Windows Server este "Windows Server 2008", urmaşul lui "Windows Server 2003".

Linux
GNU/Linux (prescurtat uneori doar ca „Linux”) este unul dintre cele mai cunoscute exemple de Software liber şi dezvoltare de Software Open source.
Termenul Linux se referă la nucleul Linux, dar este folosit în mod uzual pentru a descrie un întreg sistem de operare pentru calculatoare, compus din nucleul Linux, biblioteci software şi diverse unelte. O "distributie Linux" adaugă acestor componente de bază o mare cantitate de programe, organizate în „pachete”. Folosirea termenului „Linux” pentru întreg sistemul, deşi foarte răspândită, este contestată de către Richard Stallman şi Free Software Foundation (autorii Proiectului GNU, ale cărui produse sunt incluse în cea mai mare parte din distribuţiile Linux). Aceştia propun utilizarea termenului GNU/Linux ("GNU şi Linux") sau GNU+Linux ("GNU plus Linux").
Nucleul Linux a fost dezvoltat iniţial pentru microprocesorul Intel 386, dar în prezent rulează pe o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi de calculatoare. Este folosit pe calculatoare de tip personal, pe supercomputere, dar şi pe sisteme încapsulate (embedded ), cum ar fi unele telefoane mobile sau recordere video.
Iniţial dezvoltat şi utilizat de către programatori voluntari, Linux a câştigat suportul industriei IT şi al marilor companii ca IBM, Hewlett-Packard, Dell, SunMicrosystems, Google, Novell sau Nokia, şi a depăşit ca folosire versiunile proprietare de Unix. Analiştii atribuie succesul sistemului faptului că este independent de furnizor, implementarea are un cost scăzut, iar securitatea şi fiabilitatea sistemului sunt considerate de către specialişti drept foarte bune.
Dezvoltarea sistemului a fost începută de către inginerul finlandez Linus Torvalds, care iniţial dorea să obţină un sistem similar cu Minix, dar fără limitările acestuia. Linux a fost dezvoltat sub Licenta Publica Generala GNU GPL, astfel încât nu numai Linux însuşi, dar şi codul sau sorsa sunt disponibile tuturor celor interesaţi.

MAC OS
Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale.
Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfata grafica cu utilizatorul (Graphic User Interface, GUI). Mac OS, sau Macintosh Operating System, reprezintă o serie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectată de firma Apple (nume anterior: Apple Computer) pentru gama sa de computere de tip Macintosh. A fost introdus pentru prima dată la modelul Macintosh 128K în anul 1984. Prin intoducerea sistemului de operare Mac OS, computerele Apple au devenit mai prietenoase pentru utilizatori decât cele cu sisteme de operare MS-DOS. Termenul “Mac OS” nu a existat cu adevărat până când a început să fie oficial utilizat la mijlocul anilor 1990. De atunci, acest termen a fost folosit pentru a distinge toate aplicaţiile sistemul Mac de celelalte sisteme de operare.
Primele versiuni erau compatibile doar cu Macintosh-urile bazate pe microprocesorul Motorola 68000, iar versiunile mai noi erau compatibile şi cu arhitectura Power PC. Recent, Mac OS X a devenit compatibil şi cu arhitectura Intel x86, care stă la baza tuturor PC-urilor.
Primele SO Machintosh constau din două elemente software numite “System” şi “Finder”, fiecare având versiunea sa. System 7.5.1 a fost primul care includea logoul Mac OS (o variaţie a iconiţei de startup a lui Finder - “Happy Mac” smiley face), iar Mac OS 7.6 a fost primul numit “Mac OS”.
Până la apariţia sistemelor bazate pe microprocesorul PowerPC G3, părţi importante ale sistemului de operare erau păstrate în memoria fizică ROM pe placa de bază, scopul fiind evitarea utilizării cu limitări a spaţiului oferit de floppy disk, luând în considerare că primele Mac-uri nu aveau hard disk.